Новата инициатива на Националния дарителски фонд 13 века България“  –

...
Новата инициатива на Националния дарителски фонд 13 века България“  –
Коментари Харесай

НДФ „13 века България“ организира конкурс за писатели за българи в чужбина

Новата самодейност на Националния дарителски фонд „ 13 века България “  – състезанието „ Съвременна българска художествена литература без граници “  провокира вдъхновението на българските писатели в странство. 

Идеята на родолюбивата организация с 40-годишна история е да поддържа творчеството на роден език без географски ограничавания, без значение дали става дума за лирика или прозаичност.

Според регламента на креативната конкуренция българските общности, културни клубове, сдружения на създатели от съответната страна могат да предлагат създатели от своята диаспора в три категории: роман/новела, алманах разкази, стихосбирка.

Слава Иванова връчва премията „ Роман на годината “ на Георги Господинов за творбата му „Времеубежище“

Във всяка категория журито ще отличи единствено по едно произведение. Материалното изражение на премията в размер на 3000 лв., обезпечени от НДФ „ 13 века България “, ще бъде вложено в отпечатването на творбата от Университетското издателство „ Св. Климент Охридски “. 

Условията за присъединяване в състезанието са одобрени от Управителния съвет на НДФ „ 13 века България “  и могат да бъдат прочетени. 

През 2019 година BG VOICE също стана притежател на премията „ За принос в разпространяването на българската просвета от българоезична медия в чужбина „ 13 века България “. Тя бе връчена на издателя и основен редактор Ясен Дараков от доцент Георги Лозанов, член на Управителния съвет на Национален дарителски фонд „ 13 века България “.

Националният дарителски фонд „ 13 века България “ е организация, устояла на времето. Вече 40 години поддържа възрожденския дух на великодушното родолюбие. Учреден е с Постановление №51 на Министерски съвет от 17 декември 1981 година като първата и единствена по рода си държавно-обществена организация за дарителска активност у нас по отношение на честването на 1300 години от основаването на българската страна.

Фондът провежда и подкрепя дарителската активност, осъществявана от български и задгранични физически и юридически лица в поддръжка на образованието, науката, културата, възобновяване и опазването на исторически и културни полезности, опазването на здравето и други обществени сфери.

За реализиране на задачите си Фондът придобива безплатно, ръководи и се разпорежда с движими и недвижими парцели, финансови активи, права върху обекти на интелектуалната благосъстоятелност, неповторими и други творби на изкуството, които се подаряват или завещават от физически и юридически лица от страната и от чужбина в интерес на Фонда или са резултат от активността му. Той е поръчител за осъществяването на волята на донорите.

През годините сплотява великодушния принос, старания и воля на над 80 000 донори и посредством тях взе участие в основаването и развиването на 250 национални обекти на културата, просветата, науката, опазването на здравето, спорта… Сред тях са публични институции, национални и районни музеи и галерии, църкви и манастири, паметници, отдадени на българската история, възстановени монументи на войнската популярност.

Днес Фондът работи за развиване на дарителството посредством национални акции и начинания в социална полза; притегля нови дарители; поддържа публично значими проекти; развива районните си поделения, съгласно тяхната специфичност и възможност; ръководи с грижата на добър собственик поверените му парцели, някои от тях недвижими културни полезности с национално и локално значение; стреми се да осведоми навреме, цялостно и задълбочено българската общност у нас и в чужбина за дарителската и културната си активност.

НДФ в продължение на четвърт век окуражава младите писатели посредством Националния конкурс за пай роман на името на Рашко Сугарев. А когато си получил отлична оценка от потвърдени гении като Димитър Коруджиев, Деян Енев, Теодора Димова и Георги Величков, в действителност ти поникват крила.

Повече от 12 следващи години одобрени и начинаещи създатели, дребни и солидни издателства  мерят страници за най-престижния приз за прозаичност „ Роман на годината “.

Макар и единствено с едно издание, конкуренцията на Националната премия за млад гений в актуалното изкуство и просвета събира съцветие от най-светлите мозъци и дарования на България, придобили международна популярност и реализация.

ЮНЕСКО по традиция дава патронажа на НДФ „ 13 века България “ за провеждането на интернационалния юношески фестивал „ Река на толерантността “, в който студенти от художествените академии на Балканите и техните преподаватели обменят сила и хрумвания.

Траен и мечтан сътрудник на Фонда е УНИЦЕФ. Конкурсът за детска рисунка на тематика „ Заедно в изкуството за по-добро бъдеще “ е взаимна самодейност, родила незабравими изложения.

Отлично е и съдействието с Държавния културен институт към министъра на външните работи, както и с още десетки организации и институции.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР